Loading website
Samen verbinden.

Deze blog gaat over onveilige camera’s in publieke ruimten en kantoren. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus kan schijnveiligheid net zo goed over thuissituaties gaan, omdat daar nu de meeste kantoorwerkzaamheden gedaan worden. Ook op thuiswerkplekken kunnen onveilige situaties ontstaan doordat software updates vergeten worden van PC’s, laptops en camera’s. Het geeft de urgentie aan hoe belangrijk het is dat alarminstallateurs een steeds diepere kennis van IP moeten hebben, zowel in zakelijke als privé omgevingen.

Dit is waarom we het over schijnveiligheid hebben

Het idee voor deze blog begon met een recent bericht in de AD*. Het bericht ging over het schokkende nieuws dat de beelden van minstens 400 beveiligingscamera’s in Nederland eenvoudig zijn in te zien. De zin “Het ministerie van Economische Zaken wijst erop dat Nederland zich sterk maakt voor een Europees verkoopverbod voor onveilige online producten”, zette ons aan het denken. Waarom? Omdat dat wel een goede stap is, maar niet genoeg is om de veiligheid te garanderen!

Veiligheid gaat niet alleen over producten, maar vooral over mensen

Ook veilige, in de toekomst door de overheid gecertificeerde beveiligingscamera’s kunnen uitermate onveilig zijn. Bijvoorbeeld doordat vergeten wordt om de laatste software updates te installeren, maar ook als beveiligingscamera’s onbeveiligd aan het publieke internet gehangen worden en niet geïnstalleerd zijn in een eigen subnet (VLAN). Daarnaast is het net als het beveiligen van een PC, laptop of ander IP werkende oplossing; je moet er wel voor zorgen dat er solide wachtwoorden gebruikt worden, want de standaardwachtwoorden zijn meestal bij hackers van beveiligingscamera’s bekend.

De sterkste schakel is de alarminstallateur

In het artikel worden de gemaakte fouten toegeschreven aan ‘de fabrikant’, maar wij zijn ervan overtuigd dat de sterkste schakel voor veilige beveiligingscamera’s nog altijd de alarminstallateur is. Het hebben van de juiste IP kennis is cruciaal om dit soort nare berichten in de media te voorkomen.
Zonder deze inhoudelijke kennis zijn de menselijke schakels de zwakste schakels.

Een antwoord op het beter beveiligen van beveiligingscamera’s

De whitepaper “Veiligheid begrijpen is overleven” helpt alarminstallateurs om de installaties van beveiligingscamera’s op een veilige manier te doen en geeft praktische tips hoe je bij kunt blijven op het gebied van security in de digitale wereld van IP.

Download de whitepaper hier om o.a. dit soort ongewenste en nare situaties te voorkomen.

Wat voorkom je onder andere als je (nog) meer kennis van IP hebt?

  • Het onbevoegd meekijken in behandelkamers van specialisten.
  • Kinderen laten begluren in door camera’s beveiligde speelplekken op scholen, in bibliotheken en wellicht bekende warenhuizen.
  • Dat bedrijfscamera’s gehacked worden en ingezoomd wordt op laptops of PC’s.
  • Dat overvallers beveiligingscamera’s uitzetten net voordat ze binnenstormen.
  • Dat patronen herkend worden en overvallers precies weten wanneer iemand altijd het pand verlaat.
  • Het ongeoorloofd wissen van beeldmateriaal nadat er een kraak is gezet.
  • Hoge boetes, imagoschade of nog erger, omdat de veiligheid en privacy van klanten en medewerkers geschonden zijn.

Delen mag en stellen we op prijs!

Want veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat we als Nederlanders goed zijn om verantwoordelijkheid te nemen hebben we de laatste weken wel bewezen. Hopelijk lopen we binnenkort weer (massaal) veilig op straat.

Klik hier voor de gebruikte bron van het AD.