Loading website
Samen verbinden.

Heb je weleens van het woord ‘disruptie’ gehoord? De betekenis ervan is ontwrichting of uiteenscheuring. Dat kan op zakelijk gebied gebeuren als er plotseling nieuwe opkomende bedrijven zijn die bestaande businessmodellen ten val brengen. Is dat ook zo als je alarminstallateur bent? Ja, is ons antwoord. Maar gelijk voorzien van de opmerking dat er bij veranderingen altijd businesskansen liggen. Kijk maar.

De toekomst van de alarminstallateur

Hoe ziet de toekomst eruit van de alarminstallateur? Het is een rooskleurige toekomst zolang je, net als in heel veel andere branches, bereid bent te veranderen. De taxichauffeurs deden dat niet en toen was er plotseling het bedrijf Uber. De hotelwereld deed het niet en toen was er ineens AirBNB. Vragen van klanten veranderen nu eenmaal en als je daar niet op inspeelt verlies je razendsnel marktaandeel. De toekomst van de alarminstallateur betekent dat je zelf disruptief moet willen zijn en je sneller dan ooit moet aanpassen op veranderende klantbehoeften. Dat betekent voorop willen lopen en niet volhouden wat je jarenlang gedaan hebt.

Wie ben je binnenkort?

Het inspirerende is dat technologie die met alarmeringen te maken heeft, zoals camera’s of sensoren, lang niet altijd meer bedoeld zijn om calamiteiten op te merken of te voorkomen. De alarminstallateur van de toekomst is zeker niet meer iemand die alleen zorgt voor systemen rondom veiligheid. Het is vooral ook iemand die klanten helpt bij het bieden van gemak, comfort, slimme of zelfs intelligente systemen. Even het alarm af laten gaan naar iemands smartphone omdat de tuin gesproeid moet worden na die enorme hittegolf. Dit is slechts een voorbeeld van persoonlijk gemak.

Van installateur naar IP adviseur

Het vakgebied zal minder gaan om installeren, veel vaker om adviseren op allerlei gebied rondom internet gedreven toepassingen. Het positieve nieuws daarvan is dat er intensievere relaties door ontstaan met bestaande maar vooral ook nieuwe klanten. Het traditionele installeren van de alarminstallatie wordt daarmee onderdeel van een groter pakket aan dienstverlening en advisering. En dat is, als je iemand bent die kansen omarmt, een plezierige gedachte.

Wat kun je dan adviseren aan klanten?

Sensoren kunnen tegenwoordig van alles meten. Als ze iets fouts of onaangenaams meten dan gaat het alarm af. Dus misschien gaat er wel een alarm af als iemand niet betaald heeft in een winkel of worden er met jouw oplossing voetbalsupporters opgepakt omdat er door intelligente camera’s een aantal hooligans zijn opgemerkt. Om je te helpen bij het geven van een goed advies hebben we een whitepaper gemaakt over de toekomst van de alarminstallateur. Download hem hier en lees hierin tevens een aantal praktische tips hoe je mee kunt veranderen en voorop kunt blijven lopen.

Veel succes!